nowa restauracja włoska w Krakowie

Wyjątkowa włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Klasyczne jedzenie włoskie

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. włoski kucharz Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, piada i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film