Tajniki kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym przeróżne obyczaje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w rzeczywistości dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści akcentują, iż jest wyśmienita i sycąca.