najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, lecz też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnoÅ›ciÄ… jedno z najpiÄ™kniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycjÄ™ lokalnych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym sformuÅ‚owaniem. Mimo to stolica MaÅ‚opolski to nie tylko Wawel i Å‚adne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z których sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa wÄ™drowców zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

dobra kuchnia polska w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających produktów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyÅ›mienitych regionalnych skÅ‚adników – podróżnicy przeważnie poszukujÄ… gotowych daÅ„, jakie za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych opowiedzÄ… tradycjÄ™ kulinarnÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze daÅ„ miÄ™snych sÄ… w stanie pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej lub jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wÄ™dzony. Fanatycy zup muszÄ… posmakować żurek po krakowsku bÄ…dź też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykÅ‚y specjaÅ‚. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o zarysie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go także reprezentatywne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub też kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy poszukujÄ… nowych, lokalnych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocÄ… jakich mogÄ… o wiele poprawniej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.