Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. dobra polska kuchnia w Krakowie Skupmy się niemniej jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film