makarony z mozzarellÄ…
|Pyszny, Å‚Ä…czÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? NiewÄ…tpliwie, chodzi o mozzarellÄ™. Znany na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a dogÅ‚Ä™bnie z rejonu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, lecz także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A wiÄ™c potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… gruntownie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jednak równoczeÅ›nie nie zmienia wÅ‚asnego Å‚agodnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy wÅ‚oskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bÄ…dź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiÅ›cie serem okazjonalnie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuÅ‚y seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle reprezentatywne dla mozzarelli to także jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. OczywiÅ›cie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… serwatki. To wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki temu ser jest ciÄ…gle Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
makarony z mozzarellÄ…Â Â Â
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak de facto ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
galbani
SkÄ…d w nastÄ™pstwie tego wziąć pionierski, dobry ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać siÄ™ do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć siÄ™ z tym, że innowacyjny wÅ‚oski ser bÄ™dzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuÅ‚y seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy tradycyjnego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie ogÅ‚osić jedno – wÅ‚aÅ›ciwie warto dopÅ‚acić i cieszyć siÄ™ pysznym smakiem.