Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Każda kuchnia znamionuje siÄ™ wÅ‚asnymi obyczajami, zwyczajami i czynnoÅ›ciami, które wykonuje siÄ™ z najwiÄ™kszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna siÄ™ na kuchni narodowej choć w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej wiÄ™kszoÅ›ci z nas kojarzy siÄ™ tylko z pierogami (które sÄ… wybitnie doceniane na caÅ‚ym globie), schabowym, mizeriÄ… oraz ziemniakami. Nic bardziej bÅ‚Ä™dnego. Pierogi uznaje siÄ™ za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one Å‚Ä…czone z reguÅ‚y z PolskÄ…. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… Å›wietnie smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stoÅ‚ach ciężko jest nam uznać ich atut. W koÅ„cu to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki przeróżnych daÅ„, swoistych dla rozmaitych części Europy czy Å›wiata. Skupmy siÄ™ niemniej jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuÅ‚y oraz skÅ‚adniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak Å›ciÅ›le mówiÄ…c niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li technologie jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film